2 juli 2025

Ondersteun bestaande beweeginitiatieven

Een adviesrapport over bewegen door ouderen heet ‘Laat ze niet zitten’. Maar senioren blijven niet zitten: ze bewegen allang! In een brief roept Senioren Netwerk Nederland de Tweede Kamer op bestaande succesvolle (vrijwilligers)initiatieven op het gebied van bewegen te ondersteunen.

Deze week debatteerde de Tweede Kamer over het sportbeleid, waaronder over het recente advies van de Nederlandse Sportraad ‘Laat ze niet zitten – Bewegen en sport door 65-plussers’. Senioren Netwerk Nederland greep het debat aan om Kamerleden een krachtig signaal mee te geven: ouderen zijn allang in beweging!

Waardevolle elementen

In een brief aan de Kamer spreekt Senioren Netwerk Nederland haar waardering uit voor de aandacht voor ouderen in het sportbeleid. Maar het samenwerkingsverband waar Senioren Brabant-Zeeland lid van is uit ook zorgen. Hoewel het advies waardevolle elementen bevat, mist het een aantal cruciale punten. Zo wordt de rol van bewegen voor gezond en actief ouder worden (active ageing) nauwelijks benoemd in de Nationale Preventiestrategie. Dat is een gemiste kans, nu de groep oudere Nederlanders snel groeit.

Geen recht aan de werkelijkheid

Ook het beeld van ouderen als passieve doelgroep doet geen recht aan de werkelijkheid. Alleen al de titel van het rapport – ‘Laat ze niet zitten’ – is een vorm van seniorisme. In de praktijk zien de seniorenverenigingen iets anders: duizenden ouderen die wekelijks samen bewegen in lokale groepen, ondersteund door vrijwilligers, buurtsportcoaches en professionals.

Ondersteuning bestaande initiatieven

Senioren Netwerk Nederland vertegenwoordigt via de aangesloten provinciale KBO’s maar liefst vijfhonderd lokale afdelingen. Alleen al in Limburg nemen meer dan 16.000 ouderen deel aan 1040 beweeggroepen. In Brabant worden Vitaliteitsdagen georganiseerd in samenwerking met lokale partners. Senioren Netwerk Nederland pleit daarom voor:

• structurele erkenning en ondersteuning van bestaande, succesvolle (vrijwilligers)initiatieven;
• opname van beweging voor ouderen in de Nationale Preventiestrategie, binnen het bredere beleid van Health in All Policies;
• domeinoverstijgend samenwerken tussen ministeries, gemeenten en organisaties.

Senioren Netwerk Nederland roept de Tweede Kamerleden op om lokaal in gesprek te gaan en kennis te maken met het beweegaanbod dat in het hele land al springlevend is. Want beleid wordt sterker als het aansluit op wat er al gebeurt – door ouderen, vóór ouderen.