Er is een run op gordelroosvaccinaties. Elk jaar hebben ruim 90.000 mensen te maken met gordelroos. Een zeer pijnlijke infectieziekte die in het beste geval relatief kort een gekmakend brandend gevoel en jeuk veroorzaakt. Maar chronische zenuwpijn voor de rest van het leven is ook een reƫel risico.
In de toekomst zal gordelroos steeds vaker voorkomen omdat de aandoening met name ouderen treft en de samenleving de komende tien jaar razendsnel vergrijst.
Gezondheidskloof
GGD-artsen en Senioren Netwerk Nederland (waar Senioren Brabant-Zeeland bij is aangesloten) hebben zorgen dat de toename van gordelroos een gezondheidskloof onder ouderen kan veroorzaken. Want inmiddels is er een effectief vaccin, Shingrix, dat langdurig en effectief beschermt tegen gordelroos. Maar het wordt niet vergoed. Wie gevaccineerd wil worden, moet zelf ruim 450 euro betalen om bij de GGD prikken te krijgen.
Wachtlijsten
Na aandacht voor gordelroos en de ernstige ziekteverschijnselen die het virus kan veroorzaken in onder meer het televisieprogramma Radar loopt het al maanden storm bij de GGD: de vraag naar het gordelroosvaccin is vertwintigvoudigd. Er zijn zelf wachtlijsten en de GGD probeert het tekort aan vaccins zo snel mogelijk weg te werken. Maar alleen de ouderen die meer dan 450 euro per persoon kunnen betalen kunnen nu de bescherming tegen gordelroos halen. Op 2 april vindt in de Tweede Kamer een debat over publieke gezondheid plaats en wordt gordelroosvaccinatie voor senioren besproken. Senioren Netwerk Nederland pleit al geruime tijd voor een toegankelijk gordelroosvaccin, en zal dat op 2 april wederom doen.
Gezondheidsraad
In onder meer Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wordt het vaccin tegen gordelroos vergoed. Ook de Gezondheidsraad vindt dat 60-plussres in aanmerking moeten kunnen komen voor een kosteloze vaccinatie: dit advies gaf de raad in 2019 aan het ministerie.
Vaccinaties financieren
Eerder vroeg Senioren Netwerk Nederland expliciet aan de leden van de Tweede Kamer om het gordelroosvaccin op te nemen. Kamerleden Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA) en Wieke Paulusma (D66) vroegen in februari in een debat aan staatssecretaris Karremans van Preventie om gordelroos alsnog in het programma op te nemen, net zoals het pneumokokken en het griepvaccin. Uit de voorjaarsnota moet duidelijk worden of het kabinet toch bereid is om de vaccinaties te financieren.